AktuelnoEco GreenVesti

Odloženo tržišno lansiranje Tesla Roadstera

1.39KPregleda

Nakon predstavljanja Tesla Modela S Plaid od preko 1.000 ks i Modela X Plaid, šef kalifornijske kompanije, Ilon Mask, potvrdio je da je dolazak dugo očekivanog Roadstera odložen za 2022.

 

Odgovarajući na pitanje korisnika na Twitteru, koji se interesovao u vezi s progresom rivala Porsche Taycana, Mask je rekao da će Tesla „završiti inženjering ove godine“, pred planirani početak proizvodnje sledeće godine. Kompletiranje operativnog prototipa bi trebalo da bude završeno do kraja leta.

 

Odlaganje se pripisuje razvoju novog Teslinog tromotornog pogonskog sklopa i napredne tehnologije baterija, koji bi trebalo da debituju upravo u novim verzijama limuzine i SUV-a. Druga generacija Roadstera je prvobitno prikazana 2017., a u proizvodnju je trebalo da uđe ove godine.

 

Ovo neće biti prvi put da Tesla propusti zakazani rok. Lansiranje Modela 3 je kasnilo zbog brojnih problema u procesu proizvodnje, a kamion, koji je trebalo premijerno da stupi na scenu 2019., nije se pojavio na tržištu ni prošle godine, dok je Mask već upozorio da će kompanija biti „srećna“ ako uspe da započne proizvodnju Cybertruck kamioneta pre 2022.

 

Tesla kaže da će Roadster do 100 km/h ubrzavati za dve sekunde, što je sličan podatak vezan i za Model S Plaid.

 

Mask je takođe rekao da će naslednik prvog Teslinog serijskog automobila, koji je s proizvodnjom prestao pre devet godina, ubrzavati do 160 km/h za 4,2 sekunde i četvrt milje pokrivati za 8,9 sekundi. On je sugerisao da bi kreiranje još brže verzije donelo izvesne bezbednosne probleme.

 

Da podsetimo, Mask je čak najavio maksimalnu brzinu preko 400 km/h, čemu bi trebalo da pripomogne paket baterija od 200 kWh, koji ujedno pruža autonomiju od 1000 kilometara, što bi bio svetski rekord za jedan baterijski pogonjeni automobil. Model S Plaid+ je najavljen s maksimalnim dometom do 835 kilometara.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery