Vozim Fiat stila 1,9 85 kw ,dizel, auto je jako izdrzljiv , ali sve se na kraju vrti oko potrosnje
Zanima me da li iko moze da mi kaze nesto o Obnovljivoj sirovini zvanoj eko dizel, naime cuo sam da samo stariji automobili koji nemaju komplikovane motore mogu da koriste ovo gorivo? kao na primer Vw 2 I NEKI mercedesi.Znam celu pricu o inertnosti automobila kada trosi ovo gorivo,ali meni to uopste nije bitno, ja ionako vozim 60 na sat tako da mislim da bi mi to odgovaralo. Moj problem je sledeci, "; koji automobil kupiti , da je noviji ,dizel,da moze da trosi eko dizel a ujedno i ovaj obicni euro ili d2 Da li postoji takav automobil na trzistu posto danas gotovo nema dizelasa koji nije tdi ,td,tdci, ili tako nesto
NA KRAJU SVE SE SVODI NA OCUVANJE SREDINE I NA NOVCANIK,PRICA ME TRENUTNO ZAINTRIGIRALA JER BO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NEGDE U VOJVODINI PRAVI FABRIKU KOJA CE PRAVITI EKO DIZEL /// HVALA UNAPRED
Ministarstvo nema novca da isplati subvencije, a ne da prai fabriku. Jedina aktivna fabrika za proizvodnju biodizela je u vlasnistvu Viktorija grupe u Sidu, ali su se oni prebacili na proizvodnju jestivog ulja.
_________________ Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Pridružio se: Pon, 27. 10 2003. 12:06 Postovi: 4080 Lokacija: Novi Sad, exVojvodina
Garaža: VW Polo 1,6 TDI
sasha011 je napisao:
Zanima me da li iko moze da mi kaze nesto o Obnovljivoj sirovini zvanoj eko dizel, naime cuo sam da samo stariji automobili koji nemaju komplikovane motore mogu da koriste ovo gorivo? .... NA KRAJU SVE SE SVODI NA OCUVANJE SREDINE I NA NOVCANIK,PRICA ME TRENUTNO ZAINTRIGIRALA JER BO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NEGDE U VOJVODINI PRAVI FABRIKU KOJA CE PRAVITI EKO DIZEL /// HVALA UNAPRED
Mislim da brkas pojmove: BIOdizel i EKO dizel.
Bio dizel se dobija iz biljnih sirovina i dodaje se obicnom dizelu u procentu ne vecem od 5% (ali se i tako postizu znacajne ustede). Problem sa njegovom upotrebom je sto malo vise "prlja" sistem (dizne, pumpu i filter goriva) ali stariji dizelasi mogu da ga progutaju (posebno kada se pomesa sa "obicnim" dizelom)
Eko dizel je komercijalni naziv za dizel sa 50 ppm sumpora (to je onaj dizel koji se nekada zvao evro dizel, dok je danas evro dizel dizel sa 10ppm sumpora)
Pridružio se: Pon, 27. 10 2003. 12:06 Postovi: 4080 Lokacija: Novi Sad, exVojvodina
Garaža: VW Polo 1,6 TDI
Bilo je vec na forumu...
Biodizel je "nafta" dobijena iz zitarica. Dodaje se u max 10% (standardno 5%) u "fosilni" dizel (dizel dobijen iz nafte). Nije preporucljivo sipati ga u novije dizel motore, a strogo je zabranjen u motorima sa DPF (filterom cadji).
Mislim da postoji i uputstvo kako ga napraviti u kucnoj radinosti. Napomena je da morate imati dovoljno veliko imanje, i to ne zbog secerne repe, vec da bi mogli biti na bezbednoj udajenosti od komsija, ako bude booom, da ne strada mnogo njih
Mene samo zanima sta je razlika izmedju euro dizela i bio dizela,da li bio dizel moze da se koristi u novije kamione koji zadovoljavaju euro 4-5 norme.......?
Mene samo zanima sta je razlika izmedju euro dizela i bio dizela,da li bio dizel moze da se koristi u novije kamione koji zadovoljavaju euro 4-5 norme.......?
Biodizel je tečno gorivo proizvedeno iz biljnih ulja ili iz korišćenih ulja i masti. Biodizel veoma čisto sagoreva i podseća na standardni dizel; proizvodi se od ulja koje se dobija od suncokreta, soje ili uljane repice pomoću metanola i katalizatora. Po hemijskom sastavu je mešavina metil estara masnih kiselina. Ovo gorivo jeste obnovljivi izvor energije jer se troši onom brzinom kojom se obnavlja. Gorivo je delom nižeg energetskog sadržaja, ali sadrži veći procenat kiseonika što pomaže boljem sagorevanju. Konvencionalni dizel motori bez teškoća koriste gorivo sa 20 odsto biodizela, a mnogi novi motori već mogu da koriste i čist biodizel. Biogoriva ne zahtevaju proizvodnju novog automobila odnosno novog automobilskog motora, ona već sada imaju veliku prednost nad vodoničnom tehnologijom koja je tek u začetku.
Ova kompatibilnost sa postojećim motorima podstakla je mnoge zemlje da se okrenu biogorivu, uverene da će na taj način moći da smanje troškove fosilnih goriva. Evropska zajednica je sebi odredila za cilj da do 2010. godine koristi šest odsto biodizela, što će značiti petostruko povećanje uzgoja biljaka od kojih se proizvodi etanol.
Због ниже вредности pH од обичног дизел горива, биодизел штети неким пластичким и гуменим деловима аутомобила који нису сертификовани за употребу биодизела. Код њих се временом растварају гумене цеви. Он доспева у уље и захтева краће интервале промене уља. Примећена су и оштећења дизел пумпе која служи за довод горива у мотор. Тај се проблем већином јавља код несертификованих дестилерија биодизела.
И након 10 година од појаве првих биодизела, аутоиндустрија веома споро реагује и прави веома мало аутомобила који су сертификовани за коришћење биодизела.
_________________ bolje je cutati i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju
Будите мудри као змије, а безазлени као голубови. Never Confuse Education With Intelligence Bolje ispasti glup, nego ispasti iz aviona!
Pridružio se: Pon, 30. 3 2009. 1:00 Postovi: 767
Garaža: ima zenske, ima sve...
observer je napisao:
strogo je zabranjen u motorima sa DPF (filterom cadji).
A mene Makedonac na Makpetrolu ubedjivao da sipam biodizel u BMW... Navodno taj koji oni imaju je ok, bla, bla... Nisam znao ovo gore kvotano, ali svakako nisam hteo da eksperimentisem zbog par eura ustede.
_________________ Kada neko drzi cekic u ruci, sve mu lici na ekser
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu