|
evo da i ja podelim svoje iskustvo.
kupio sam zafiru 1.6 stari tip, 2005. godište. tražio sam benzinca, a metan sam smatrao kao prednost, i dalje smatram, iako sam trenutno u fazi atestiranja. odmah na početku skrećem pažnju da auto ima rezervoar za benzin od samo 14 litara. znači, predvidjen je na metan. ono što nigde nisam pre pročitao, to je da je obavezan atest boca. bez toga nema registracije, rekoše. u nekom servisu se boce skidaju, šalju u kraljevo u "messer" na ispitivanje pod pritiskom, i onda montaža na kola, pa atestiranje uredjaja tj. auta. pošto sam iz subotice, naišao sam na problem što ovde ljudi ne znaju za proceduru, kako, šta, gde i pošto. uputili su me u "pane ag" novi beograd. nazvao sam ih, i dobio cifru 47.000 dinara, i da auto treba kod njih ostati nedelju dana. npr. cena atesta po boci je 5.000 din po panetu, a u kraljevu je prava cena 1.600 din, mislim. no, onda mi se sreća osmehnula, našao sam "landi" auto gas servis, stipan milanković, subotica, koji mi je objasnio sve što treba da se radi, i sračunao cifru od 24.000 din kompletno sve. demontaža, pranje i čišćenje boca, on ih lično vozi u kraljevo (jer kurirske službe ne smeju takvo nešto prevoziti), gorivo + putarine, montaža, i atest uredjaja od strane amk sombor, sve za 24.000. nakon što sam dogovorio, javili su mi se sa tehničkog da ipak mogu da mi registruju auto, sa upisanim metanom u saobraćajnu, ali da atest ipak nije potreban za dobijanje regstracije. od atesta nisam odustao, jer mi ostaje nepoznanica, da li ga naša saobraćajna policija traži ako te zaustave u saobraćaju. ono što znam, je da se dešavalo da madjari i hrvati traže prilikom ulaska u njihovu zemlju. meni je to i najvažnije, jer mi je najbliža pumpa u segedinu, 40 km od subotice. atest važi tri godine. oprostite zbog opširnosti, takav sam...
|