|
Treba mi pomoc, posto se ja ne razumem preterano mnogo u kola… Hocu da kupim polovan auto, gledam oglase i sto vise gledam to vise ne znam sta cu…
Prvo i osnovno. Trazim auto, koji nije stariji od 2002. godista. Kubikaza da ne bude velika, jer nemam potrebu da jurim nesto od 2000 kubika, samo dzabe placam registraciju... Dakle neki auto koji malo trosi, koji mogu da vozim po gradu, a u isto vreme i da odem na put kad treba. Da nije presao neku veliku kilometrazu, jer mi se stvarno ne uzima nesto sto je preslo 150+ hiljada.... I da kosta do nekih 3500 eura, posto mi se ne daju vece pare za polovan auto. Pri tome ne bih uzimao Spark/Matiz, Pikanto...
E sada, od onoga sto sam ja gledao...u te neke karakteristike se uklapaju Punto, Panda, Klio, Tojota Jaris, po neki Hjundai, Opel Korsa, Ford Fijesta. Ako sam nesto zaboravio, slobodno me dopunite. Pri tome, recimo, vazan aspekt je i koliko kosta odrzavanje, servisi...posto pretpostavljam, da veliki servis ne gine kada se uzima polovan auto. Ja recimo veze nemam koliko kostaju delovi i servisi za koji auto...ali sam recimo cuo da je Pezo dosta skup za odrzavanje, pa sam zato odustao od 206-ice. E sad ne znam koliko kostaju delovi i servisi za Tojotu, Reno...pretpostavljam da je Punto najjeftiniji. Meni se prilicno svideo Jaris. Deluje mi nekako najkvalitetnije...ali opet kazem ne znam preterano puno o kolima, pa ne znam sta je najpametniji izbor kada se svi faktori uzmu u obzir?
Drugi problem je kako kupiti auto. Znam da je najbolje da se uzme od nekoga koga znas, medjutim niko koga znam ne prodaje ono sto me zanima. Jedni kazu da su automobili na placevima katastrofa, uvoze se samo krsevi....drugi kazu da su oni vraceni sa lizinga isto uzas... I ja sam u skladu sa tim krenuo da trazim samo automobile koje prodaju bas vlasnici, medjutim tu situacija nije nista bolja. Cega sam se sve naslusao, da ne poverujes. Svi lazu. A da nadjes nekoga ko je prvi vlasnik i prodaje ok auto, to je vec nemoguca misija. Cak sam na kraju pomislio da odem upravo na neki plac i da uzmem taj neki auto iz uvoza, pa sta bude. Sta je tu pametno uraditi?
Ako neko pitanje zvuci glupo, ja se stvarno izvinjavam...ali kazem, bas sam u problemu, jer ne znam sta da radim, koji auto da uzmem, i gde da ga trazim.
|