Drugari, jel moze jedno prosvecenje ?
tj. ili ja nisam dobar sa matematikom, ili su nasi trgovci bezobrazni, ili nesto trece .. za X Files
danas sam bio u 2 prodavnice da se raspitam za cenu automobila i da ga kupimm !! .. i prodavci/prodavachice su mi rekli " imate dozvolu kojom se skida carina ? pa to nije neka usteda mozda 300-400 eura" .. tako da sam umesto da iskesiram novac i kupim auto, zbog bezobrazluka / nezainteresovanosti prodavaca, odustao od kupovine !
sta hocu da pitam:
ako je pocetkom godine carina bila 20 % ? i ako se cena auta formira na sledeci nacin : cena auta + 20 % carine + PDV.
uzmimo za primer da auto kosta 10.000 eura .. onda je carina 2.000 eura .. i to izadje 12.000 eura. + 18% PDV, i taj auto bi trebalo da kosta 14.160 Eura (ok, cuo sam da pojedine kuce uzimaju 200-300 eura za prevoz ili dekonzervaciju ..)
e sad, ono sto me zanima i ljuti istovremeno: sta se sad desava ako ja dodjem i pokazem papir da sam oslobodjen carine ??
umesto da mi se na ovom primeru cene koji sam stavio skine tih 2.000 eura, prodavci mi pricaju kako je to neka sitna lova ??
A zanima me i kolike su to plate koje imaju prodavci i koliko stotina automobila prodaju dnevno, kad im 300-400 eura bude "neka sitna cifra" ????? verovatno ko kupuje BMW 7, to jeste sitna cifra, ali na 15.000 eura, i nije
eto .. koga ne mrzi, nek napise ako zna kako se tacno formira cena .. mozda i ja nisam u pravu, prihvatam i to, ali mi nekako ova matematika, kad treba da se skine cena, nikako nije jasna