Bax je napisao:
Dakle da pojednostavim, u gradu, se nivo ne menja, taman vozio 40km u cugu, sa jacom turom.
Kako izadjem na auto put, i napicim ga na 130km/h, spici bar deci vec posle 100km voznje.
Jedino meni logicno objasnjenje je da se zagrejano ulje proredi...
Mada je za motor i bolje da ga malo trosi jer se bolje podmazuje, tako da, tako mu je, kako mu je...
Sto se toliko brinete za potrosnju ulja! ne postoji motor koji ga trosi!
Potrosnja zavisi od ulja,SAmog motora,stila voznje...to sto vam auto na 10000 km potrosi 6-7 dcl. pa to je ok,koga to jos brine!Mnogi misle da njihovi motori ne trose ulje jer se na stapu to ne vidi,recimo moj sadasnji auto ima od min. do max. 1,5l i zaista je tesko primetiti recimo da je potrosio 3 dcl.,a moj prethodni auto je imao od min. do max. 0,5l i naravno bilo je vidljivije!
Moje iskustvo sa prethodnim autom je sledece (Iako nije fiat sipao sam Seleniu) Selenia Performer 5w30(staro ime), a sada se zove Multipower 5w30,trosio ga je nekih 7-8 dcl na 10000km i presao je 320000km.Bolje sipajte kvalitetnu full sintetiku koja je redja i samim tim vise ulja i potrosi ali zato motoru prija!
Za seleniu imate vise uvoznika recimo Slodes trade u Beogradu.Niko nema bas neki posebno dobar sajt,ali uglavnom kupovinom kvalitetnije (citaj skuplje ) sintetike nikako ne mozete pogresiti.