Vrele gume

Forum internet izdanja časopisa za automobilizam, motociklizam i nautiku
Danas je Ned, 19. 5 2013. 11:11

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Pon, 03. 10 2011. 22:03 
Forum Member

Pridružio se: Pet, 30. 1 2009. 1:25
atg je napisao:
Ljudi nije poenta u kafi, vec u vodi... Razlike u brendovima kafi je 10% od kvaliteta kafe. Voda je 90%.

Verovatno kafici u Beogradu koriste uredjaje za omeksavanje vode, posto je u vecem delu voda izuzetno tvrda.

Ja sam licno probao sa Krups aparatom, standardnim. Dve razlicite kafe sa cesmovacom i filtriranom vodom (RO).

BTW Imam dva ta Krupsa, jednom je otpala cevcica za mleko, pa ako nekom treba rado bih ga se resio a zao mi da bacim kad radi...

Koriste sigurno. Drug je držao kafić pa znam. Aparat je vezan preko filtera na vodovodnu mrežu. Mislim da je primarna funkcija da spreči stvaranje kamenca u aparatu, ali sigurno utiče i na ukus.

Vrh

PostPoslato: Pon, 03. 10 2011. 22:13 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned, 03. 7 2011. 20:53
Garaža: Fiat Punto classic dyn 2010
Jel to ono sto Dzordz Kluni reklamira ?

http://www.youtube.com/watch?v=DfyeXrdZZ1o

Vrh

PostPoslato: Pon, 03. 10 2011. 22:19 
Forum Member
Korisnikov avatar

knezi30 je napisao:
Pozdrav svima,

Samo da vas obavestim da su stigli u prodaju espresso aparati Nescafe Dolce Gusto. U pitanju su pravi espresso aparati za kućnu upotrebu (15 bar ulazni pritisak). Kafa je u kapsulama.

Ovo je vrlo popularan koncept u Evropi i konačno je stigao kod nas.

http://www.dolce-gusto.com

Uzivajte!

Gde se moze naci i naravno kafa za apraat.
Po meni nenadmasan od svih kafa i napitaka od kafa Nescafe Frappe -ima ga samo u Greece ja ga dobijam preko prijatelja..

Prikačeni fajlovi:
IMG_1663-736585.jpg
IMG_1663-736585.jpg [ 212.87 KiB | Pogledano 534 puta ]

PostPoslato: Pon, 03. 10 2011. 22:40 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub, 12. 7 2008. 20:08
KPETEH87 je napisao:
Koliko ja znam,produzeni espresso je obican u koji je dodato vise vode?
Ranije kada sam svaki dan pio po par komada pio sam obican u maloj solji do vrha,ali sada mi je to prejako,posto retko pijem kafu...

Nije :D :D ... Kod nas je produzeni espresso vise iscedjena merica espresso kafe...znaci duze je cedjena kafa, i skorz je iscedjena merica, sa svim losim sastojcima pri kraju cedjenja...
Zato je u principu uvek losijeg ukusa, i manje kval;itetnog ukusa nego kratka kafa.

E sad kratka kad se produzi vrelom vodom je bolja nego kad je produzena duzim cedjenjem.
Kratka kafa bez mleka mora imati penu, kao sara tigrovih ledja....Da li se dobila savrsena kafa mora se podsiti aparat, svaki dan prema spoljasnjem pritisku, i ima tu stvari skoro kao i za vino. Mada vino ne pijem pa ne znam i ne vidim te ralike,.Za kafu vidim.

e sad ne slazem se da je jednostavno napraviti dobru kafu . neki ljudi imaju mozda vise receptora, i ljudi koji dosta piju espresso, ce ti tacno prepoznati los od dobrog, kao i vino. Nisu to prazne price, jer ranije dok sam bio mladji i nisam imao profilisan ukus sam pio produzenu, pa sam presao na kracu sa mlekom, a sad volim bez mleka, i jutarnja i kasnije makijato, sa samo penom ...takodje sad i cenim puno vise dobar espresso jer je nazalost retkost

Slag i sve sto kafu pretvaraju u neki slatki napitak ne volim, jer ubija kvalitetne arome ako postoje ...
Sad kad probam produzenu, ne mogu da verujem da sam nekad pio to, jer ima daleko vise losih ukusa, od kratke...

Ko razume zna sta pricam :D

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 7:00 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet, 23. 3 2007. 16:15
Garaža: Honda Civic EU 1.6 VTEC 2003
mirko alvirko je napisao:
Po meni nenadmasan od svih kafa i napitaka od kafa Nescafe Frappe -ima ga samo u Greece ja ga dobijam preko prijatelja..

Naravno da ga ima i u drugim zemljama, ne samo u Grčkoj. U HR samo takav nes i služe, kod njih ne postoji običan nes kao kod nas, bar ja nisam video da se negde nudi. I meni se sviđa. :)

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 8:52 
Forum Member

Pridružio se: Uto, 12. 2 2008. 9:44
Garaža: VW Passat B 5.5 1.8 T
swemir je napisao:

Tačno tako

Inače, veliki sam obožavatelj dobre kafe, kao i svega dobrog za jelo i piće na kraju krajeva.
Ali kafa ima nekako specijalno mesto u toj mojoj ljubavi prema napicima :D

Poslednjih godina, najviše volim propisno spremljenu tursku (domaću, kako god) kafu.

Propisno spremljena znači:
- Ne provri voda, nego tek pre nego što baci ključ
- Odmah nakon skidanja sa ringle, stavi se adekvatna doza kafe
- Promeša se kašičicom za bebe
- i stavi se opet na ringlu da dođe do temperature pre ključanje

Od espresso, samo Lavazza ima ukus koji podnosim, od tih lako dostupnih kafa u Srbiji

Kad porastem hoću da budem atomski sat!

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 9:28 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet, 06. 2 2009. 21:39
Grujo, pa svi tako prave crnu kafu. :mrgreen:

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 9:30 
Forum Member

Pridružio se: Uto, 12. 2 2008. 9:44
Garaža: VW Passat B 5.5 1.8 T
Pa tako i treba :D

Kad porastem hoću da budem atomski sat!

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 9:33 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet, 06. 2 2009. 21:39
Obuvaš li nešto posebno na noge dok stojiš ispred šporeta? Pitam zbog kontakta epiderma sa keramikom na podu na molekularnom nivou, što je presudno za vrhunske arome. :lol:

Turska je zakon, samo što je meni počela teško da pada na želudac. Jedno vreme dok sam radio na radiju, novinari su me navukli na svoj stil života pa sam pio pet-šest, nekad i više kafa na dan. Cigare su se jele pride, to se podrazumeva. :D

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 10:20 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet, 23. 3 2007. 16:15
Garaža: Honda Civic EU 1.6 VTEC 2003
Kad si već spomenuo, dok sam duvanio podrazumevalo se i da pijem tursku kafu. Davno to beše, ali sećam se dobro da me svako jutro čekala kafa (vredna koleginica), pa se do doručka ispije još 3-4 najmanje. Doručak bude više ručak jer se obično jelo oko podne ili kasnije.
Moglo je tako dok se radilo u državnoj firmi...

Sreća moja pa sam to zlo bacio i vrlo brzo nakon toga sam batalio i tu tursku kafu, nije mi prijala više. Sad sam kapućino i ponekad nes, uglavnom te slatke varijante koje nemaju veze sa ukusom prave kafe.

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 15:39 
Forum Member
Korisnikov avatar

trojanac je napisao:

Naravno da ga ima i u drugim zemljama, ne samo u Grčkoj. U HR samo takav nes i služe, kod njih ne postoji običan nes kao kod nas, bar ja nisam video da se negde nudi. I meni se sviđa. :)

Wiki

Frappé coffee (also Greek frappé or Café frappé) (Greek: φραπές, frapés) is a greek foam-covered iced coffee drink made from instant coffee (generally, spray-dried).[1] It is very popular in Greece and Cyprus, especially during the summer, but has now spread to other countries. The frappé became a hallmark of the post-war outdoor Greek coffee culture.

Ja sam proputovao od Austrije do Spanije i nisam ga video ni na jednom rafu-os Spara do raznoraznih marketa i sl.Ako malo odes na GOOGLE Nescafe Frappe to ce i stranci iz EU reci.Gde mozemo kupiti Frappe sto smo pili u Grckoj?Odgovor nigde sem u Hellas..Oni ga jedino prave-pravi se u Grckoj a Nescaffe -Nestle je odobrila tu specificnu licencu.U Frappe je 100%kafa koja se nikako nemoze porediti sa Nescaffe classic i sl.
Moguce da su ti U Hrvatskoj dosi do ovog Frappe -generalno on se pravi u Greece i ne izvozi!
Evo i sad ga imam doduse pri kraju -covek mi salje odozdo.

Evo linka o pripremi-pije se sa li bez mleka obavezno sa ledom.Granule su takve da se stavra izuzetno bogata pena prilikom mucenja.

http://www.youtube.com/watch?v=r9UI9a5s-j0

Prikačeni fajlovi:
!BlC-PTQBWk~$(KGrHqYH-DgEt!Hzo(JtBL,EgZr,C!~~_35.JPG
!BlC-PTQBWk~$(KGrHqYH-DgEt!Hzo(JtBL,EgZr,C!~~_35.JPG [ 17.55 KiB | Pogledano 486 puta ]

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 15:49 
Forum Member
Korisnikov avatar

McGruja je napisao:
swemir je napisao:

Tačno tako

Inače, veliki sam obožavatelj dobre kafe, kao i svega dobrog za jelo i piće na kraju krajeva.
Ali kafa ima nekako specijalno mesto u toj mojoj ljubavi prema napicima :D

Poslednjih godina, najviše volim propisno spremljenu tursku (domaću, kako god) kafu.

Propisno spremljena znači:
- Ne provri voda, nego tek pre nego što baci ključ
- Odmah nakon skidanja sa ringle, stavi se adekvatna doza kafe
- Promeša se kašičicom za bebe
- i stavi se opet na ringlu da dođe do temperature pre ključanje

Od espresso, samo Lavazza ima ukus koji podnosim, od tih lako dostupnih kafa u Srbiji

Ja sam ljubitelj svake vrste kafe.
Kad sam boravio u Istanbulu svaki dan sam narucivao Tursku -ako narucis nedaj boze nesto drugo mozes da se iznenadis.Prilikom narucivanaj Nes-a covek mi je doneo solju praznu i vrelu vodu sa Nes-om u kesici..jasno oni to ne praktiuju.
Sa saobom sam poneo konzervu Turske kafe-prave u Serbistan ..i mogu reci sledece 100% kafa.(Arabika i robusto u odgovarajucoj srazmeri)svalaka nasa nazovi kafa Don i Grand 50% ne pose sta je a ostalih je navodno kafa.
Danas,kupujem Amigos italijansku kafu koja je u zrnu pa je meljem.Ova marka pravi i sjajnu kafu za espresso.Iz Trsta su.Kafa je fenomenalna -svaka domaca psle nje je kao da pijes jecam.Mirise cela kuca.Moze se i Hausbrandt kupiti ali je pola kile 800din.
Koga zanima ova kafa -trazite ovo! Verujte mi necete moci da ijete vise ova s...sto se prodaju kod nas.

Qualità Extra Bar Distributori Automatici

A blend of roasted coffees with a sweet taste.
A fragrance with a sharp, simple and natural aroma.
Originally, this blend was created solely for vending machines. Later, it was introduced also in espresso bars and restaurants and has obtained a widespread success among European and non European consumers.
It is ideal for a mid-morning coffee break.

Composition:
95% robusta 5% arabica

Prikačeni fajlovi:
xtrabar_distr.png
xtrabar_distr.png [ 66.38 KiB | Pogledano 482 puta ]

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 20:43 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub, 09. 2 2008. 2:35
Hellas..Oni ga jedino prave-pravi se u Grckoj a Nescaffe -Nestle je odobrila tu specificnu licencu.U Frappe je 100%kafa koja se nikako nemoze porediti sa Nescaffe classic i sl.

Meni na osnovu ove slike izgleda da je to upravo Ness Classic, koji ima napisano "frappe". :D I kod nas u kafićima podrazumevano služe hladnu Ness kafu. Doduše, Frappe se muti zajedno sa ledom, tj. dobije se mnogo pene i mleveni led, ali u suštini to je to.

Composition:
95% robusta 5% arabica

Generalno, smatra se da je arabika kvalitetnija od robuste (i oko 2,5 puta skuplja). Naravno, zavisi od ukusa šta kome više odgovara. Većina kafa su mešavine ove dve sorte, i u zavisnosti od njihovog odnosa se može dobiti čitava paleta ukusa. :) Veoma je bitno i prženje, kao i zemlja iz koje potiče kafa. Npr. Ness Classic iz Brazila i onaj iz Obale Slonovače imaju različit ukus, iako je u oba slučaja reč o istoj mešavini. Od skupih varijanti - Ness Kenjara (bez smeha, molim :D ) i Ness Alta Rica su čiste arabike, prva iz Kenije, a druga iz Kosta Rike - sa bitno različitim ukusima.

U slučaju instant kafe, uglavnom se po boji i obliku granula može videti da li preovlađuje robusta ili arabika. Robusta - sitne, okrugle granule, braon-crvenkaste boje. Arabika - krupne granule oštrih uglova, svetlo braon boje. Ne znam zašto je oblik različit, ne bi trebalo da ima veze sa samom kafom - verovatno za skupe i jeftine kafe koriste različite procese dobijanja granula.

Od jeftinih kafa, najviše volim Ness Classic (skoro čista robusta) - ostale kafe u tom cenovnom rangu joj nisu ni blizu. Od skupih, može Ness Gold, ali mi je najbolja Jacobs Kronung (na nekim tržištima se zove Jacobs Monarch). To je 100% arabika neutralnog, ali punog ukusa. Postoji i u mlevenoj varijanti, za tursku, filtar, espresso... Nešto je jeftinija Jacobs Intense, ali je ukus skoro isti. Jacobs Kronat Gold je takođe kvalitetna kafa, slične cene, ali ima neku "mirišljavu" aromu, koju ja lično ne volim.

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 21:17 
Forum Member

Pridružio se: Pet, 30. 1 2009. 1:25
Sa saobom sam poneo konzervu Turske kafe-prave u Serbistan ..i mogu reci sledece 100% kafa.(Arabika i robusto u odgovarajucoj srazmeri)svalaka nasa nazovi kafa Don i Grand 50% ne pose sta je a ostalih je navodno kafa.
Danas,kupujem Amigos italijansku kafu koja je u zrnu pa je meljem.Ova marka pravi i sjajnu kafu za espresso.Iz Trsta su.Kafa je fenomenalna -svaka domaca psle nje je kao da pijes jecam.Mirise cela kuca.Moze se i Hausbrandt kupiti ali je pola kile 800din.
Koga zanima ova kafa -trazite ovo! Verujte mi necete moci da ijete vise ova s...sto se prodaju kod nas.

Ja kupujem upravo Amigos za espreso. Prvo sam probao hausbrant i sl. u zrnu, ali mi prastari aparat melje prekrupno za espreso pa sam digao ruke.
Moram da priznam da sam prijatno iznenađen ukusom, za mene nepoznatog, Amigos-a

Vrh

PostPoslato: Uto, 04. 10 2011. 21:45 
Forum Member
Korisnikov avatar

snork je napisao:
Hellas..Oni ga jedino prave-pravi se u Grckoj a Nescaffe -Nestle je odobrila tu specificnu licencu.U Frappe je 100%kafa koja se nikako nemoze porediti sa Nescaffe classic i sl.

Meni na osnovu ove slike izgleda da je to upravo Ness Classic, koji ima napisano "frappe". :D I kod nas u kafićima podrazumevano služe hladnu Ness kafu. Doduše, Frappe se muti zajedno sa ledom, tj. dobije se mnogo pene i mleveni led, ali u suštini to je to.

Apsolutno nema veze sa Nescaffe classic-zao mi je sto nis probao..nemogu sad da ti objasnjavam .A ovde sta se dobije u kaficu je posebna prica.Ovo nije to -to! Nadam se da ces imati prilike nekad da probas ako budes bio u Grckoj! Narod sa takvom kulturom je ovu kafu stavio maltene na prvo mesto(cak ispred tkz.Turske koju i oni praktikuju - i to ne slucajno.Druga stvar je Freddo i manje je poplaran.
Mnogo sam proputovao i veoma dobro se razumem u ovo sta pricam-Nigde nisam uspeo kupiti ovu kafu osim u Grckoj -uostalom kao OLD Holborn (dok sam pusio) ,ko razume zna o cemu pricam..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]