mirko alvirko je napisao:
Hellas..Oni ga jedino prave-pravi se u Grckoj a Nescaffe -Nestle je odobrila tu specificnu licencu.U Frappe je 100%kafa koja se nikako nemoze porediti sa Nescaffe classic i sl.
Meni na osnovu ove slike izgleda da je to upravo Ness Classic, koji ima napisano "frappe".

I kod nas u kafićima podrazumevano služe hladnu Ness kafu. Doduše, Frappe se muti zajedno sa ledom, tj. dobije se mnogo pene i mleveni led, ali u suštini to je to.
mirko alvirko je napisao:
Composition:
95% robusta 5% arabica
Generalno, smatra se da je arabika kvalitetnija od robuste (i oko 2,5 puta skuplja). Naravno, zavisi od ukusa šta kome više odgovara. Većina kafa su mešavine ove dve sorte, i u zavisnosti od njihovog odnosa se može dobiti čitava paleta ukusa.

Veoma je bitno i prženje, kao i zemlja iz koje potiče kafa. Npr. Ness Classic iz Brazila i onaj iz Obale Slonovače imaju različit ukus, iako je u oba slučaja reč o istoj mešavini. Od skupih varijanti - Ness Kenjara (bez smeha, molim

) i Ness Alta Rica su čiste arabike, prva iz Kenije, a druga iz Kosta Rike - sa bitno različitim ukusima.
U slučaju instant kafe, uglavnom se po boji i obliku granula može videti da li preovlađuje robusta ili arabika. Robusta - sitne, okrugle granule, braon-crvenkaste boje. Arabika - krupne granule oštrih uglova, svetlo braon boje. Ne znam zašto je oblik različit, ne bi trebalo da ima veze sa samom kafom - verovatno za skupe i jeftine kafe koriste različite procese dobijanja granula.
Od jeftinih kafa, najviše volim Ness Classic (skoro čista robusta) - ostale kafe u tom cenovnom rangu joj nisu ni blizu. Od skupih, može Ness Gold, ali mi je najbolja Jacobs Kronung (na nekim tržištima se zove Jacobs Monarch). To je 100% arabika neutralnog, ali punog ukusa. Postoji i u mlevenoj varijanti, za tursku, filtar, espresso... Nešto je jeftinija Jacobs Intense, ali je ukus skoro isti. Jacobs Kronat Gold je takođe kvalitetna kafa, slične cene, ali ima neku "mirišljavu" aromu, koju ja lično ne volim.