|
Housel, Midea, Vox i slicno su rad iste fabrike.
U pitanju je kineski kooperant koji radi za Mideu.
Naime Midea je najveca fabrika klima uredjaja na svetu maltene, sve klime na nasem trzistu rade njihovi kooperanti, dok sama Mideina fabrika radi sada samo klima uredjaje Toshiba i Tadiran.
2004 je bilo najbolje vreme za kupovinu Housel i Midea klima jer ih je tad sklapala ta fabrika tek preuzeta od strane Toshibe, sa svim Toshibinim delovima (kompresorom), logika na ploci Sanyo... bile su vrh klime za te novce tada.
Sada ih rade kineski kooperanti i kvalitet je... onako... radi ali nije to - to. Sama Midea vise to ne pravi, rekoh, vec radi klima uredjaje Toshiba i od pre 2 godine Tadiran. Tadiran vise ne prave izraelci, Toshiba je preuzela da ih radi u Mideinoj fabrici.
Najkvalitetnije klime su Toshiba, Daikin, Panasonic, Fujitsu i Tadiran. Po mogucstvu intverteri - ko ima novca.
Sledece po kvalitetu su LG i Samsung, nekada makedonski Fonko koji je radio sa Toshibom (Fonko je klimatizovao bazu Bondstil i frankfurtski aerodrom, imaju veliko iskustvo). Ja recimo imam Fonko klimu jer je moj tast bio njihov kooperant, celokupna Toshiba masina, grejac kompresora za start na velikim minusima, tisa je duplo od najnovijih klima... ali nema ih vise kod nas (mozda neko i prodaje). 8 godina radi bez greske i bez servisa, samo redovno ciscenje kompletno spoljne i unutrasnje jednom godisnje (ja to sam odradim).
Uglavnom ja bih ciljao Panasonic, LG, Samsung, Fujitsu. Za nezahtevne korisnike Midea, Galanz, Vox, Kopernikus...
Ko ima novca - Panasonic inverter u skupoj ili Midea inverter u jeftinijoj radinosti.
LG inverteri imaju dosta problema te ih nemojte ni uzimati u razmatranje.
|