Vrele gume

Forum internet izdanja časopisa za automobilizam, motociklizam i nautiku
Danas je Sre, 22. 5 2013. 21:27

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: VIZE...
PostPoslato: Ned, 08. 6 2008. 14:41 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet, 05. 3 2004. 1:54
Garaža: Škoda Fabia
Mislim da ne bi bilo lose da postoji jedna tema na kojoj bi se mogla razmenjivati iskustva o dobijanju viza i ostalim pratecim sadrzajem u vezi istih. Ja planiram da izvadim madjarski sengen, ali ne mogu ni od koga da dobijem sto posto siguran odgovor da li ja sa tim sengenom mogu da putujem bilo gde u Evropu?? Recimo Grcka, Spanija, Nemacka?? Znam da bi trebalo samo da ga otvorim u Madjarsko tj. da mi lupe pecat cisto da ne bi imao problem asa ambasadom kad budem hteo opet da je izvadim, ali da li sa njom mogu da putujem na more negde to niko ne znam pouzdano. Prosle godine sam sa nemackim sengenom prosao kroz Madjarsku, leteo do Berlina i bio u Spaniji bez ikakvih problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned, 08. 6 2008. 15:31 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet, 28. 9 2007. 21:24
DE vize vize vize vize :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned, 08. 6 2008. 15:35 
Forum Member

Pridružio se: Uto, 15. 2 2005. 20:43
Kada trazis sengensku vizu, u tom slucaju moras obavezno da imas prvi ulazak u zemlji domacina. Naravno, pustice tebe prvi put u Grcku sa Madjarskom vizom, ali kada sledeci put dodjes u Madjarsku ambasadu po novu vizu, oni ce reci: stari usao si prvi put u Grcku a nas si slagao da ides u Madjarsku. Sada cemo te lepo upisati u SIS, Schengen Information System, tako da svaki sledeci put kada budes trazio vizu znace se da si slagao zemlju domacina.

Kada prvi put udjes u zemlju domacina, oni ti lupe pecat na vizu. Posle toga, ukoliko imas multiple entry vizu, ti si slobodan da putujes gde god hoces u okviru zemalja Schengenskog sporazuma. To znaci da mozes i u Norvesku, koja je takodje potpisala ugovor, ali nije clan EU.

Moguci su i izuzeci. Recimo, ja sam trazio holandsku vizu iako mi je ulazak u EU bio u Nemackoj. To sam opravdao izjavom da je let do Kelna i put odatle do NL dosta jeftiniji za mene nego da letim do Amsterdama direktno. Takva izjava je nephodna po meni u svim slucajevima kada trazis vizu, u smislu da sta god ti tamo napises ambasada ce ti verovati. Kada izlozis plan puta, pokazes da imas dovoljno novca ili da je domacin iz zemlje EU spreman da snosi troskove puta, sanse za vizu se visestrko uvecavaju.

Treba znati da postoji razlika izmedju pozivnog i garantnog pisma. U pozivnom pismu domacin te zove da budes gost u njegovom domu, garantuje da neces ostati kao ilegalac i snosi posledice tvog ponasanja tamo, ali ne pristaje da te finansira dok si tamo. Sa druge strane, garantno pismo kaze da je domacin spreman da pokrije sve posledice i troskove tvog boravka u zemlji EU.

Izuzetno je vazno, da ne kazem prioritet, pokazati da imas jake veze sa Srbijom. To moze biti fakultet, predstojeci seminar, neka obaveza koja te ceka kuci, odlicno placen posao. U svakom slucaju, sve sto prezentujes od dokumenata verovatno nikada nece biti provereno...ali...ako ustanove da si ista slagao, onda si zauvek pecatiran u SIS-u kao nepozeljan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned, 08. 6 2008. 23:47 
Forum Member
Korisnikov avatar

Tako sam i ja sve to kontao, samo kazem u zadnje vreme nisam bio siguran da sa madjarskim sengenom to moze (mada sam pretpostavljao). Inace sto se tice otvaranja sengena kontao sam da cim je izvadim u Subotici predjem granicu, mozda i odem do Segedina ili Budimpeste i vretim se. Ne znam koliko ce im to biti sumnjivo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned, 08. 6 2008. 23:49 
Forum Member
Korisnikov avatar

Mislice da si tajni agent :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon, 09. 6 2008. 2:02 
New Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 10. 4 2007. 11:01
mishkom je napisao:
Mislice da si tajni agent :P

U najmanju ruku !!! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon, 09. 6 2008. 11:36 
Moderator

Pridružio se: Sre, 13. 7 2005. 16:21
Garaža: AUDI A3 Sport back Ambition
petkods je napisao:
Kada trazis sengensku vizu, u tom slucaju moras obavezno da imas prvi ulazak u zemlji domacina. Naravno, pustice tebe prvi put u Grcku sa Madjarskom vizom, ali kada sledeci put dodjes u Madjarsku ambasadu po novu vizu, oni ce reci: stari usao si prvi put u Grcku a nas si slagao da ides u Madjarsku. Sada cemo te lepo upisati u SIS, Schengen Information System, tako da svaki sledeci put kada budes trazio vizu znace se da si slagao zemlju domacina.

Kada prvi put udjes u zemlju domacina, oni ti lupe pecat na vizu. Posle toga, ukoliko imas multiple entry vizu, ti si slobodan da putujes gde god hoces u okviru zemalja Schengenskog sporazuma. To znaci da mozes i u Norvesku, koja je takodje potpisala ugovor, ali nije clan EU.

Moguci su i izuzeci. Recimo, ja sam trazio holandsku vizu iako mi je ulazak u EU bio u Nemackoj. To sam opravdao izjavom da je let do Kelna i put odatle do NL dosta jeftiniji za mene nego da letim do Amsterdama direktno. Takva izjava je nephodna po meni u svim slucajevima kada trazis vizu, u smislu da sta god ti tamo napises ambasada ce ti verovati. Kada izlozis plan puta, pokazes da imas dovoljno novca ili da je domacin iz zemlje EU spreman da snosi troskove puta, sanse za vizu se visestrko uvecavaju.

Treba znati da postoji razlika izmedju pozivnog i garantnog pisma. U pozivnom pismu domacin te zove da budes gost u njegovom domu, garantuje da neces ostati kao ilegalac i snosi posledice tvog ponasanja tamo, ali ne pristaje da te finansira dok si tamo. Sa druge strane, garantno pismo kaze da je domacin spreman da pokrije sve posledice i troskove tvog boravka u zemlji EU.

Izuzetno je vazno, da ne kazem prioritet, pokazati da imas jake veze sa Srbijom. To moze biti fakultet, predstojeci seminar, neka obaveza koja te ceka kuci, odlicno placen posao. U svakom slucaju, sve sto prezentujes od dokumenata verovatno nikada nece biti provereno...ali...ako ustanove da si ista slagao, onda si zauvek pecatiran u SIS-u kao nepozeljan...

dodao bih nesto...kao prilog za vizu, dajes i nacin putovanja...tako kad sam prosle godine isao u Holandiju avionom, data je rezervacija avionske karte do Frankfurta i Amsterdama...posto je presedanje u Frankfurtu, prvi ulaz je Nemacka, ali nije bilo problema za drugu vizu jer je put do Brede isao do Frankfurta avionom a posle vozom...postojala je naravno prijava u hotelu u Holandiji...ove probleme prave ako uzmes vizu jedne zemlje a odes u drugu a u zemlji domacinu se uopste ne pojavis....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon, 09. 6 2008. 14:45 
Forum Member
Korisnikov avatar

Billy ne bi bilo lose da predstavis auto, a? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon, 09. 6 2008. 15:35 
Forum Member

Pridružio se: Uto, 15. 2 2005. 20:43
Da, nacin putovanja je veoma vazan. Takodje, treba imati izjavu domacina da ce snositi troskove smestaja i boravka. Ili, treba pokazati rezervaciju hotela/hostela, kao i dovoljnu kolicinu novca za boravak na nekom od racuna. To znaci da treba imati minimum 50e na dan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto, 10. 6 2008. 12:45 
New Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 10. 4 2007. 11:01
mishkom je napisao:
Billy ne bi bilo lose da predstavis auto, a? :lol:

Pa razmisljam o tome ali nikako da stignem da ga islikam. Kako ga operem tako sutra padne blatnjava kisa i tako u krug!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto, 10. 6 2008. 12:50 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet, 07. 2 2008. 21:29
Garaža: Clio 1.4 16v
zaista mi je muka od ambasada, papira, redova.... jbg, to je nasa realnost! sto se tic pozivnog/garantnog pisma, grcka je zaista fenomen i po tom pitanju! oni imaju jedan jedini opsti obrazac kojim zavrsavate apsolutno sve poslove! taj obrzac vam je upravo i pozivno/garantno pismo - u zavisnosti sta ste napisali u istom. znaci vi uzmete taj obrazac i jednostavno napisete (ne kucate) sta hocete da uradite i to overite u stanici milicije. simple as that! niko vam apsolutno ne trazi ni potvrde sa posla, ni ugovor o stanu, niti stanje na bankovnom racunu vec samo licnu kartu ili pasos sa dozvolom boravka ako ste stranac. za tacnu formulaciju garantnog pisma znam da tacno treba navesti da se pozivnom licu obezbedjuje ''krov nad glavom, hrana, da ste odgovorni za njegov izlazak iz zemlje pre isteka vize i da cete mu obezbediti zdravstvenu pomoc ako mu bude bila potrebna'' (iako mi moramo da uplatimo i medjunarodno zdravstveno osiguranje).

Vrh

Tema posta: Re: VIZE...
PostPoslato: Uto, 06. 1 2009. 15:57 
Forum Member
Korisnikov avatar

Bogami, do madjarskog sengena tesko...
I pored sve procedure, prvi put kada uzimate madjarsku vizu tesko da cete je dobiti na duze od nekoliko dana u najboljem slucaju mesec dana i to sve od nedavno. Valjda oni znaju nesto sto nama ne govore :)

Vrh

PostPoslato: Pon, 02. 2 2009. 2:12 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon, 13. 10 2008. 19:37
Garaža: VW Polo Cross
Ja imam Hrvatski pasos, posto sam tamo rodjen, a zbog blagostanja na ovim prostorima sam morao da se odselim!

Tako da "ne znam sta je viza" [smilie=innocent0005.gif] [smilie=innocent0005.gif] [smilie=innocent0005.gif]

Vrh

PostPoslato: Pon, 02. 2 2009. 8:20 
Forum Member

Pridružio se: Sre, 27. 8 2008. 16:20
Koliko se obicno ceka na vizu? Ja sam bas spreman ovih dana da posaljem papire mojoj babi koja treba doci u Ameriku na 4-6 meseci. Ne mogu naruciti kartu dok ne dobije vizu pa me interesuje koliko drugo proces traje?

“When you and the car are one, it’s the feeling like no other. The sound of the car completes the experience. You wanna hear those horses. The engine is talking to you. When I drive I don’t wanna just feel the experience, I wanna hear it.”-Mario Andretti.

Vrh

PostPoslato: Pon, 02. 2 2009. 22:28 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre, 31. 3 2004. 11:57
Neznam baš za američku, ali kod drugih zemalja se obično čeka od 4-7 radnih dana po predaji zahteva. Obično više čekaš do zakazivanja slobodnog termina za prijem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]