petkods je napisao:
Kada trazis sengensku vizu, u tom slucaju moras obavezno da imas prvi ulazak u zemlji domacina. Naravno, pustice tebe prvi put u Grcku sa Madjarskom vizom, ali kada sledeci put dodjes u Madjarsku ambasadu po novu vizu, oni ce reci: stari usao si prvi put u Grcku a nas si slagao da ides u Madjarsku. Sada cemo te lepo upisati u SIS, Schengen Information System, tako da svaki sledeci put kada budes trazio vizu znace se da si slagao zemlju domacina.
Kada prvi put udjes u zemlju domacina, oni ti lupe pecat na vizu. Posle toga, ukoliko imas multiple entry vizu, ti si slobodan da putujes gde god hoces u okviru zemalja Schengenskog sporazuma. To znaci da mozes i u Norvesku, koja je takodje potpisala ugovor, ali nije clan EU.
Moguci su i izuzeci. Recimo, ja sam trazio holandsku vizu iako mi je ulazak u EU bio u Nemackoj. To sam opravdao izjavom da je let do Kelna i put odatle do NL dosta jeftiniji za mene nego da letim do Amsterdama direktno. Takva izjava je nephodna po meni u svim slucajevima kada trazis vizu, u smislu da sta god ti tamo napises ambasada ce ti verovati. Kada izlozis plan puta, pokazes da imas dovoljno novca ili da je domacin iz zemlje EU spreman da snosi troskove puta, sanse za vizu se visestrko uvecavaju.
Treba znati da postoji razlika izmedju pozivnog i garantnog pisma. U pozivnom pismu domacin te zove da budes gost u njegovom domu, garantuje da neces ostati kao ilegalac i snosi posledice tvog ponasanja tamo, ali ne pristaje da te finansira dok si tamo. Sa druge strane, garantno pismo kaze da je domacin spreman da pokrije sve posledice i troskove tvog boravka u zemlji EU.
Izuzetno je vazno, da ne kazem prioritet, pokazati da imas jake veze sa Srbijom. To moze biti fakultet, predstojeci seminar, neka obaveza koja te ceka kuci, odlicno placen posao. U svakom slucaju, sve sto prezentujes od dokumenata verovatno nikada nece biti provereno...ali...ako ustanove da si ista slagao, onda si zauvek pecatiran u SIS-u kao nepozeljan...
dodao bih nesto...kao prilog za vizu, dajes i nacin putovanja...tako kad sam prosle godine isao u Holandiju avionom, data je rezervacija avionske karte do Frankfurta i Amsterdama...posto je presedanje u Frankfurtu, prvi ulaz je Nemacka, ali nije bilo problema za drugu vizu jer je put do Brede isao do Frankfurta avionom a posle vozom...postojala je naravno prijava u hotelu u Holandiji...ove probleme prave ako uzmes vizu jedne zemlje a odes u drugu a u zemlji domacinu se uopste ne pojavis....