Nije nista problem kod tih menjaca na BMW, ima sajlu koja izbaci menjac u ogovarajuci polozaj, tj. izbaci ga iz Parking polozaja. U svim uputstvima sto sam gledao pise da se slepa u N, doduse sa ugasenim motorom, a sa upaljenim motorom ne znam koliko je opet pametno slepati da ne bi elektronika poludela jer se zbuni zbog ulaznih vrednosti (tok snage promenjen). Najpametnije ne NE SLEPATI automatik, i ako bilo kako moze izbegavajte to, neko je vec pomenuo, zbog nedostatka podmazivanja. U nekim uputstvima pise da moze, ali gledajte da izbegavate. Range Rover na primer ima fino odradjeno da se diferencijal postavi u neutralni polozaj i bez problema se slepa jer se snaga sa kardana ne prenosi na menjac. Mene bi vise zabrinulo ako se isprazni aku na nekom tako autu koji ima automatsku blokadu volana cim se izvuce kljuc, a cini mi se da bez struje tesko ide odblokiranje.
Prestigebd je napisao:
Mercedes ima caku da kada se zaustavis na semaforu malo jace zakucas kocnicu auto stoji iako je u D, cak ti dozvoljava i blago turiranje pre nego sto krene.
Dok je kod Smatra automatski menjac resen tako da cim stanes on automatski izbacuje iz pogona iako je u D, tako da se nista nece dogoditi i ako odpustis kocnicu auto nece krenuti, svaki put prilikom zaustavljanja potrebno je dodati gas da bi krenuo odnosno ukljucio pogon...
Takozvana declutching funkcija na novijim automaticima prepoznaje situaciju kada je auto u D i stoji malo duze (npr. semafor) i automatski skoro skroz (skoro, zato sto se lamele ipak malo dodiruju da bi imao bolji start) pusti kvacila i menjac nije "zategnut", ova funkcija stedi nesto goriva i smanjuje temperaturu menjaca. Takcno se oseti recimo kada se povuce rucna i odpusti kako vise zateze nego kada se drzi kocinica duze pa se otpusti. A Smart ima automatizovani manuelni menjac sa automatskom funkcijom, ali to je ta ista logika.
Prestigebd je napisao:
- Kada prebacujete iz D u R ili obratno, uvek se prvo totalno zaustavite pa prvo prebacite u N i sacekate sekundu pa tek onda u R, nikako direktno naglim pokretom.
Moram ovde samo nesto da dodam. Rucice su uglavnom resene da mehanizam dozvoljava prebacivanje direktno iz R u D, jednim potezom, obratno ne vazi. Ono sto treba izbegavati je brzo prebacivane i stiskanje gasa pre nego sto menjac zategne, tj. hidraulika odradi komandu. Ako se doda gas pre nego sto zategne, motor ce razviti veci moment i kada kvacila ukopcaju doci ce do naglog udara sto svakako ima posledice po stanje menjaca.

Life is funny, skies are sunny
Bees make honey, who needs money