Vrele gume

Forum internet izdanja časopisa za automobilizam, motociklizam i nautiku
Danas je Ned, 19. 5 2013. 20:59

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Protuning
PostPoslato: Ned, 04. 12 2011. 13:49 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet, 24. 9 2009. 18:11
Garaža: Fabia Karavan 1.4 tDI
Zdravo ljudi, pre par dana sam dobio poruku(flayer) na mob, kao reklama nekog protuning servisa, koji rade chiptuning za 50e!!!

Da li je moguce da ce valjati njihov chip na nekim standardnim motorima, kao sto je vag-enov 1.9tdi, ili moj 1.4tdi(75ks), da ne bude posle placanje na CUPRIJI?

http://www.youtube.com/watch?v=ytsu_yP5rjU

Vrh

Tema posta: Re: Protuning
PostPoslato: Ned, 11. 12 2011. 21:43 
New Member

Pridružio se: Ned, 03. 1 2010. 19:18
malo je to prejeftino...

Vrh

PostPoslato: Pon, 12. 12 2011. 1:55 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon, 24. 1 2011. 20:27
Garaža: Megane III 1,9Dci GT Line
+1^

...nekako mi ne ulivaju poverenje ti koji rade bilo šta za sitnu lovu. Kako da od njih očekuješ kvalitet ili proverenu stvar, kao i garanciju na rad ili za bilo šta drugo, kad za to naplaćuju 5000 din...to nepostoji nigde.

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 1:08 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 05. 5 2009. 5:15
Garaža: Mercedes C 200 CDI Avantgarde
Brate,za 50e ce da ti radi samo neko ko je kupio kabl,skinuo program za cipovanje sa torrenta i uzeo da se igra...
Iskreno,ja bih za te pare pre kupio polovan kabl i barem znao sta sam uradio,nego sto bih dao njemu da mi "cipuje"...
A da ne kazem da mi u sustini ni jedno,ni drugo ne bi palo na pamet...
Za 90% stvari u zivotu kada stekas,kosta te vise...
Ili radi kako treba ili ne radi...

I moj ce porasti jednog dana :) http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ASRhV1MrZs

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 3:00 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 11. 7 2006. 13:13
Jedino moze biti ako je neki novootvoreni servis pa imaju neku akciju ogranicenog trajanja...

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 3:48 
Forum Member
Korisnikov avatar

Brate,opet... 50e... Ono... Niko ne radi cipove renomiranih firmi ispod 300e... Ako bi bila akcija,bila bi maximum do 150e...
Barem ja tako razmisljam... Svi ovi sto rade cipove za 150e i manje,vecinom rade sami te cipove i velika je verovatnoca da stavljas svoju makinu u ruke samodeklamovanog genija...

I moj ce porasti jednog dana :) http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ASRhV1MrZs

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 7:14 
Forum Member

Pridružio se: Uto, 12. 2 2008. 9:44
Garaža: VW Passat B 5.5 1.8 T
Ma ti čipovi su jeftini svugde, samo je pitanje koliko ih plati ovaj što ugrađuje u Srbiji, i koliko on želi da zaradi na tebi

Posebno za starija kola, i posebno za varijante gde se samo flashuje sve za 5 minuta

Kad porastem hoću da budem atomski sat!

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 9:12 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub, 09. 1 2010. 12:13
Ja sam im juce poslao mail, bas me zanimalo sta ce da kazu za cipovanje obicnog atmosverca. Prvo sam zaboravio da napomenem da nije turbo motor, pa evo sta su odgovorili:
Chip tuning za Vaš BMW se isplati ako želite da imate auto koji pri normalnoj vožnji troši u proseku oko 1 litar manje goriva, a iz nižih brzina i nižih obrtaja povlači bolje. Računa se da se dobija oko 30% ukupnog pojačanja, a prave brojke se mogu videti jedino na dyno testu. Mi ne vršimo merenja dyno testom. Chip tuning koji najčešće radimo u Pro Tuningu je tzv. "komercijalni tuning" gde se ne traže maksimalne performanse, već optimalne, u cilju boljeg rada motora i manje potrošnje.
Chip tuning prija motoru jer motor postaje jači, a deo posla preuzima turbina, pa motor radi rasterećenije. Dokaz je i manja potrošnja. Sa druge strane, "sportskom" vožnjom, u visokim obrtajima, može se skratiti radni vek motora i to brže nego bez chip tuninga.
Kilometraža motora nije značajno bitna, bitno je da je motor ispravan. Cena je 50 evra do kraja godine.

Kad sam im posle napisao da je atmosverac:
Ja se izvinjavam, nisam ni obratio pažnju da je reč o benzincu.
Kod atmosferskih motora chip tuning je skoro beznačajan bez fizičkih promena na autu. Dobitak se ogleda samo u malo boljem ubrzanju i eventualno malo većoj krajnjoj brzini (po proračunima oko 7-10% pojačanja) pa je pitanje da li se tako nešto i isplati, naročito što bi skratilo radni vek motora zbog povećanja temperature.
Što se tiče plina, to može biti olakšavajuća okolnost jer plin ima oko 105 oktana. Teoretski, efekat bi bio malo bolji nego kod benzina.

Sve u svemu ispali su korektni i nisu hteli samo da uzmu pare ko neki koji bi da cipuju bilo sta. Izgleda da sad imaju neku akciju do kraja godine, mada nikad se nezna.

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 9:14 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 11. 8 2009. 17:30
KPETEH87 je napisao:
Brate,za 50e ce da ti radi samo neko ko je kupio kabl,skinuo program za cipovanje sa torrenta i uzeo da se igra...

:lol: :lol: :lol:
smesno do bola, ali se slazem skroz...

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 12:58 
Forum Member

Pridružio se: Pon, 19. 10 2009. 18:53
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
^^ Verovatno i tačno, što je najtragičnije. [smilie=mad0218.gif]

Vrh

PostPoslato: Uto, 13. 12 2011. 23:09 
Forum Member
Korisnikov avatar

Brate,znam mnoge ljude koji su to tako poceli da rade...
Jedan od njih je lik iz NS-a sto je cipovao McGrujinu Fabiu...
Ako se ne varam,liku je nick po forumima Gumetina... Ne bih da pominjem licna imena,nisam stoka...
Jos jedan moj drugar je hteo to da radi dok ga nisam iznapusavao na mrtvo ime...
Kaze bole me k***c,radicu i za dzabe dok ne naucim pravilno...
Kada mu tada nisam odvrnuo samar,necu nikada...
Da,sjebi tamo nekim jadnim ljudima 10 automobila iz dokolice...
Isti taj drugar je onda odustao od toga i kupio par cipova renomiranih tunera i meni jedan od tih ugradio...

EDIT:
Evo,nasao sam o cemu je rec i ovo im je sajt:
http://www.protuning.rs/

Jeste akcija u pitanju,za sva vozila do 2008. godista...
Ali i sami kazu da oni prave mape...
E sada,moze biti da imaju znanje kao i nemacke tunerske kuce,a moze biti i da su kao i Gumetina,uzeli da se igraju sa uputstvima sa interneta,pa dok ne nauce,ima da sjebu par desetina automobila...
Nije da sam snob,ali zaista bih u ovom slucaju isao na skuplje i preverene varijante...
Mislim da usteda od par stotina eura koje jednom date za chip tuning zaista nije vredna rizika koji pravite...
Pogotovo sto chip nije nesto sto je obavezno...

Vrh

PostPoslato: Ned, 18. 12 2011. 0:36 
New Member

Pridružio se: Ned, 18. 12 2011. 0:21
lik koji radi chip radi u vw u batajnici inace 50 e je samo remap kompa posle tog posla sednes u kola i osetis razliku pa ti ako oces da vidis koliko ti je dodao odes u tuning sm ili rs tuning i lepo 50 emerenje na dyno i vidis koliko ti je dodao zato je samo 50 e razumno a inace u nekim tjunerskim kucama ti je 200 250 sa dyno merenjem koje je 50e jedno merenje a bez dva ne mozes da radis chip i plus neke ruke to ti je 250 e 300e

Vrh

PostPoslato: Sub, 28. 4 2012. 23:52 
New Member

Pridružio se: Pon, 16. 1 2006. 22:51
Jel neko radio, iskustva?

Ja imam Corsu 1.3 cdti 55kw, ubijama me start pogotovo kad radi klima i ja brze pustim kvacilo samo bude puff ;)

Vrh

PostPoslato: Sre, 27. 6 2012. 13:28 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 07. 9 2010. 16:12
Garaža: Audi A3 Sportback 1.6
Potpuno te razumem jer imam sličan problem i pisao sam jednoj tjunerskoj kući da vidim šta mogu da urade sa mojim autom pa evo okačiću i svoje pitanje i njihov odgovor da vide i drugi.

Čipovao bih svoj A3, motor je 1.6 od 102 ks, auto je 2010 godište i prešao je oko 40.000 km. Motorom sam generalno zadovoljan u pogledu elastičnosti prilikom gradske vožnje, pa čak i regionalnim putevima ako su manje opterećeni, ono što mi smeta je vožnja pod klimom koja je kao prikolicu da vučem, i mučenje prilikom preticanja na regionalnim putevima ondnosno ta međuubrzanja, recimo preteći kamion koji se kreće 70km/h pod uslovom da ne idem iz zaleta traje letnji dan do podne. Video sam kakve se perfomanse dobijaju
stage1 čipom i ne znam koliko bi se to osetilo u vožnji prilikom situacija koje sam naveo, znam da sa atmosverskim motorima ne može da se učini bog zna šta ali me zanima da li za njega postoje opcije stage2, stage 3 da se nekim modifikacijama napravi nešto konkretnije i koliko bi to koštalo?

Pozdrav Branislave

Cena chiptuninga za Vase vozilo iznosi 250 eura. Ocekivani dobitak snage se, kao i kod vecine atmosferskih motora, krece oko 10% u zavisnosti od stanja motora. U istom procentu se krece dobitak i na obrtnom momentu. Iako Vam se možda čini premalo npr. ovakav remaping anulira manjak snage i povećanu potrošnju pri upotrebi klime (ukoliko je vozilo ima kao opremu), poboljšava agilnost automobila, startnost i voznju pod opterecenjem ili u brdsko-planinskim predelima. Smanjenje potrosnje pri optimalnoj eksploataciji krece se do 5%. U cenu je uracunata dijagnostika pre i posle remapinga kao i dino testovi sa dijagramima snage i obrtnog momenta pre i posle tuninga za 2WD vozila.

Ceo proces traje u proseku do tri sata. Obuhvata dijagnostikovanje vozila pre pocetka rada, dyno-testove i ocitavanje parametara i snage i slanje dobijenih parametara kod nasih partnera u Italiju. Nakon dobijenog modifikovanog softvera slede ponovni dyno-testovi sve dok se novi parametri motora ne dovedu do zeljenih, idealnih. Napomena: Revochip chiptuning ne koristi klonirane mape! Garancija na chiptuning usluge je 3 godine. Zakazivanja chiptuninga su obavezna. Radno vreme servisa pon-pet 09-18h, sub 09-15h.

Sto se STAGE projekata tice oni su uglavnom vezani za automobile pogonjene turbo motorima. Sto se atmosferaca tice stage projekat odmah predstavlja ono sto se u sustini radi kod trkackih automobila, glava, ventili, auspuh..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]