Vrele gume

Forum internet izdanja časopisa za automobilizam, motociklizam i nautiku
Danas je Ned, 19. 5 2013. 12:44

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 272 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Sledeća

Šta ste završili od škole
Osnovna 2%  2%  [ 2 ]
Srednja 31%  31%  [ 37 ]
Viša (II i III god.) 11%  11%  [ 13 ]
Fakultet 42%  42%  [ 50 ]
Magistarske/Master 11%  11%  [ 13 ]
Doktorat 3%  3%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 118
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Obrazovanje
PostPoslato: Uto, 08. 9 2009. 22:27 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned, 30. 12 2007. 17:36
Ja sam završio osnovnu i sad idem drugu godinu Gimanzije, smer Ekonomski tehničar... :D

"Nema velike ljubavi bez velike radosti, ali i bez velike patnje. E, to vam je Crvena zvezda. Ima da se raduješ do neba, ali sekiracija ti ne gine." - Ljuba Tadić.

Vrh

PostPoslato: Uto, 08. 9 2009. 23:26 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned, 28. 9 2008. 23:27
POkusavam vec neko vreme da razumem ovu "boljonju" i nesto mi ne ide...
Da li na svim fakultetima osnovne studije sada traju 3 godine? Je l' te tri godine predstavljaju ovu diplomu koju Ogi ima?
Da li na svim fakultetima posle tih studija dolaze specijalisticke studije i koliko one traju? Na mom fakultetu traju godinu dana a cula sam da na nekim drugim fakultetima traju 2 godine. Da li je to moguce?
Sa cime se izjednacava diploma stecena po starom sistemu, tj, da li ima smisla upisivati specijalisticke studije ukoliko imate diplomu stecenu pre "bolonje"? Da li je u prednosti onaj ko ima specijalisticke studije u odnosu na onoga ko je diplomirao po starom sistemu?
Da li se na svim fakultetima specijalisticke i doktorske studije obavezno placaju?

Taman sam u jednom trenutku pomislila da sam ukapirala sistem, onda sam cula da na nekim drugim fakltetima nije kao na mom i opet sam zbunjena.

Ogi, sedi i spremi tih 7 ispita...gde ce ti dusa da ti propadne 26 komada vec polozenih... Covece, DVADESETSEST!!! [smilie=character0029.gif]

Vrh

PostPoslato: Uto, 08. 9 2009. 23:47 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon, 22. 12 2008. 20:25
Garaža: Ford fiesta zetec
Bolonja je jedno veliko ispiranje mozgova... blago rečeno :roll:
I "pravila" se razlikuju od fakulteta do fakulteta...

Inače, imam završenu gimnaziju i još 4 ispita + diplomski na Šumarskom fakultetu;
Smer: Pejzažna arhitektura i hortikultura [smilie=love0072.gif]

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 0:11 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub, 06. 10 2007. 21:50
Garaža: Hyundai i30 1,4
@Ana M. Lepo zvuci. :D

@Ugibugi Ma nista ja tu bolonju ne razumem, po meni je sve to nevidjeno sranje i glupost. Sad' se sve nesto boduje, znaci totalno ali totalno drugacije je od vremena kada sam ja upisao, doduse ja sam upisao daleke, daleeeke 1997. godine fakultet pa se za vreme mog vecitog studiranja izmenjalo svasta i u okviru starog sistema a da ne pricam o bolonji...

Tih 7 ispita ne bih polozio ni za 7 godina, veruj mi... ja sam zaista zadovoljan ovom diplomom koju imam jer sam vrlo lako mogao da ostanem i bez nje, bio sam u velikom problemu i jedva sam se iscupao! Jednostavno sam pogresno radio, verovatno i upisao pogresan fakultet, da mi je sada 18 godina znao bih sta bih i kako... ovako, radim za platu, imam i porodicne obaveze i sve i da hocu bukvalno ne bih imao vremena kada da ucim... zaista sada sebe ne mogu da zamislim da sednem i da ucim, zivci su mi odavno u autu. ;)

Mislim da je Ana u pravu i da se to sve sada razlikuje od fakulteta do fakulteta, po meni bi trebalo promeniti sistematizaciju i onda bih ja imao visoko obrazovanje samo prvi stepen, to kao da sujetu izlecim. :lol: Posto mi na diplomi pise prvi stepen visokog a ne pise VISE obrazovanje. Verovatno ce mi nekada trebati to dipl. ali jebiga... mada opet, kad' vidim ko sve radi u banci na visokim polozajima i prima ogromnu platu onda shvatim da mi mozda i nece trebati. Sve zavisi od toga gde radis valjda...

Ja mislim da konkretno sada na Ekonomiji si dipl. posle te tri godine... po novom... a posle 4 si master... mislim! Diploma po starom sistemu (4 godine) iskreno pojma nemam sa cime se izjednacava... evo moja sestra je zavrsila filoloski 4 godine pa je isla jos 2 godine na Singidunum i sada je master... e to je jedina varijanta koju bih nekada u nekoj prici mogao da odradim a da sam bio pametan to je trebalo i da uradim, da odem na neki privatni fax, platim i zavrsim to jer te posle niko ne pita da li si zavrsio drzavni ili privatni, to se sada maltene izjednacilo (iako je drzavni ipak drzavni, i ja sam vise cenim kada mi neko kaze da se zavrsio drzavni, kada mi neko kaze da je zavrsio Singidunum recimo moja reakcija je "aha, vazi, ajd' sad' pali"). Ali kasnije, kod zaposljavanja, iz mog iskustva, nema razlike.

Ja ne idem u boj po tome kolika mi sila preti, već koliku svetinju branim.

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 1:10 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet, 12. 10 2007. 2:32
Garaža: VW Caddy 1.9TDI, 207 1.4hdi
Kao sto vec rece Ana, bolonja se razlicito primenjuje od faxa do faxa. A i sama ta Bolonja je jedna velika glupost i bespotrebno su je uvodili sto pricaju mnogi, cak i profesori.
Ima jedna zackoljica u Bolonji, svaki ispit koji prenosis u narednu godinu se placa(od 100e pa na vise valjda zavisi od faxa), a ako prenosis vise ispita dobijas popust. :lol: A prvo je bilo reci da se nece prenositi ispiti, ali naravno to nije korisno sa studente, ups mislim fakultete. :twisted:

Boonjci su posle 3 godine kao sa visom, a posle 5 master(ne magistri). Mislim da nema to cetri godine, il si master il nisi, nema sale, kakav bre diplomirani xyz. :lol:

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 1:17 
Forum Member

Pridružio se: Ned, 30. 12 2007. 18:23
Prvi put čujem to za ispite i 100e, a student sam :wink:
I po meni, Bolonja je bolja od ranijeg načina studiranja. Ispite polažeš parcijalno (preko kolokvijuma) i ako imaš dovoljan broj bodova za 6 (tj. 51 i više) ne moraš da izlaziš na završni ispit.
Zatim, sve se boduje, predavanja, vežbe, aktivnost, seminarski itd...
I što je važno za neke ljude, Bolonja omogućava da se kolokvijumi polažu pismeno, pošto je kod nekih ljudi veliki problem kada izadju pred profesora da odgovaraju, zablokiraju jednostavno...

E da, čini mi se da se većina državnih fakulteta ne pridržava striktno Bolonje (ne znam kako je to moguće, ali je očigledno).

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 1:48 
Forum Member
Korisnikov avatar

Na kom si ti fakultetu, ako si na privatnom onda je moguce da se ne placa ali opet ne za sve.
Ma sou je to sto se tice Bolonje, mislim nema jasno definisanih pravila.
A inace kako su podobijali akreditacije ovi privatni fakulteti, bojim se da ce obrazovanje spustiti na mnogo nizi stepen nego sto je do sad. A po starom sistemu opet se ubijes dok ne zavrsis fakultet, sto opet ne valja.

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 1:51 
Forum Member

Da na privatnom sam, ali imam drugare i drugarice koji su na državnim, pa nema ni govora o tome da se plaćaju ispiti koji se prenose, plaća se prijava za polaganje koja iznosi valjda oko 5e, zavisi od faxa, ali to za 100e nigde nema da sam ja čuo...
Pa meni je sestra diplomirala na ekonomiji, dušu je ispustila dok je završila fax, mnogi poznanici, rodjaci, prijatelji - gledam ih kako se ubijaju od učenja na državnim fakultetima i opet padaju godine, pa ne pada mi napamet da odem na neki državni fakultet...

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 1:55 
Forum Member

Obrazovanje neće biti niže nego sada, sigurno. Onaj koji hoće da uči puno, učiće puno i na privatnom...a i iz godine u godinu se podiže kriterijum privatnih fakulteta, tako da razne priče koje kruže da se ništa ne uči, nisu tačne. Poslednjih godina je velika expanzija privatnih fakulteta u Srbiji, sve više ljudi njih upisuje i ide što dalje od državnih, što je veća konkurencija na privatnim fakultetima, viši su i kriterijumi. Znam ko je sve ove godine upisao državne, npr. ekonomiju, fon, fpn, pa to je katastrofa, oni su bili prosečni djaci u srednjim školama, popadaće godine samo tako, a sve to zbog toga što sve više ljudi beži sa državnih fakulteta, te je konkurencija manja.
Kako objašnjavaš univerzitete u drugim zemljama, pa i u Americi, sve priznati i visoko cenjeni, a završavaju se k'o od šale, za razliku od naših? I opet su svi oni neki stručnjaci...

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 2:09 
Forum Member
Korisnikov avatar

Ma i ja da sad upisujem upisao bih neki skreditovani privatni,verovatno bih sad bio vec doktor nauka. Mada me to ne interesuje, mislim doktorske, vise sam za specijalizovane kurseve i mislim da su korisniji.

A te varijante ko hoce moze da uci, to je samo prica iako npr. Privredna akademija u NSu ima jako dobru literaturu, pouzdano znam koliko se treba uciti da bi se polozio ispit, tj. da budem precizniji kolokvijum. Max 5 dana za 1/2 ispita( I kolokvijum) srednjim tempom.
Jer poznato je da vecina ide linijom manjeg otpora, i to velika vecina, a pogotovu vi sa 19-20 godina cete pre otaljati neki ispit nego da ga proucavate(studirate) pa posle kud koji mili moji dao bog ima se gde izaci. :wink:

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 12:04 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon, 22. 12 2008. 20:25
Garaža: Ford fiesta zetec
Evo na primer, na šumarskom fakultetu je ovako:
Studenti po starom programu i po bolonji imaju apsolutno iste obaveze s tim što bolonjci za svaku obavezu dobiju poen-dva ili više i ti poeni učestvuju u formiranju ocene, dok su ovi na starom (starci :lol: ) za sve to dobijaju- ništa (ili makar neki vid oboljenja kičme :D).
Nema više usmenih ispita, niti pismenih. Sve je u vidu testa ili ti upitnika (bukvalno)...
I još nešto, bolonjci imaju pravo da se bune za sve i svašta, a profesori to moraju da uvažavaju, zato što postoji ocenjivanje profesora, pa ko uzastopno dobija niske ocene može da leti sa fakulteta... :roll:
Što se mastera tiče, to su smislili da ljudima uzmu pare. Ništa novo nećeš naučiti. [smilie=mad0228.gif]

Post od Ogi u Sre, 09. 9 2009. 0:11
@Ana M. Lepo zvuci. :D

Da... lepo :D

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 14:06 
Moderator

Pridružio se: Sre, 13. 7 2005. 16:21
Garaža: AUDI A3 Sport back Ambition
Aleksandre, posto sam ja masinac, reci cu ti da se u moje vreme (upisao 1992.) sve razlikovalo Tad si recimo na prijemnom imao prag znanja koji ako ne pokazes (padnes prijemni) ne mozes uopste da se upises.. Sufinansirajuci su bili oni koji poloze prijemni ali nemaju dovoljno bodova za redovne studije. U moje vreme masinac je imao (ja polozio) 51 ispit, 4 projekta i diplomski.Ti kolokvijumi koji se sad polazu su i u moje vreme postojali, samo su bili uslov da izadjes na pismeni, a nakon pismenog ides na usmeni.
Koliko ja znam, po Bolonji, 3 godine su osnovne studije i postajes B.Sc sto je sadasnji pandam zavrsenom fakultetu. Ako zavrsis u mom slucaju 5 godina postajes M.Sc. sto je pandam magistraturi loja je ukinuta.

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 14:44 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 24. 1 2006. 15:54
Postoji i Bachelor diploma za koju se studira 4 godine, to znam, jer na mom fakultetu FTN to se razlikuje od smera do smera. 4+1 ili 3+2. Zavrsenih 5 godina je svakako Master diploma. Sto se Bolonje tice, to je kod nas kao i apsolutno sve drugo skarabudzeno i nakarabudzeno za 2 dana, pa i nije cudo da ne funkcionise. Napravljeno samo da deklarativno odgovara zakonu, a sad, koliko se zaista primenjuje, to je dobro pitanje...ako cemo realno, uci se kampanjski i dalje, i ne radi se na tome da se studenti sto interaktivnije ukljuce u nastavu, a i to mi je delom jasno, jer je velika vecina profesora radila jako dugo u nekom skroz drugom sistemu.

Life is funny, skies are sunny
Bees make honey, who needs money

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 14:50 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon, 12. 2 2007. 23:39
Dzaba silne skole onom ko ne zna svoje znanje da unovci :?

Mislio sam da je bachelor diploma 3 god koja se dobija na visim skolama?

Vrh

PostPoslato: Sre, 09. 9 2009. 14:56 
Forum Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto, 24. 1 2006. 15:54
Dobija se i tamo. To se sada zovu visoke skole.

Life is funny, skies are sunny
Bees make honey, who needs money

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 272 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]